Vepřová panenka nikdy neomrzí

Zkuste ji na grilu plněnou rajčaty, parmezánem a pršutem

Vepřová panenka patří k hvězdám každé kuchyně. Zkuste ji na grilu plněnou sušenými rajčaty, parmezánem a pršutem podle pipMastera. Je to příležitost užít si panenky zase trochu jinak. Její přípravu zvládne úplně každý.

Maso patří do grilu

Oslavte český svátek masa

19.-21.5.2023
Panenka

Nejlibovější vepřové maso

Vepřová panenka obsahuje vedle plnohodnotných bílkovin i aminokyseliny a skupinu vitamínů B, především pak B12 a železa, důležitých pro krvetvorbu a nervový systém. Konzumace vepřového, které obsahuje také zinek sehrává klíčovou roli obranyschopnosti našeho organismu proti virům a baktériím.

Pro udržení zdravého životního stylu JEZTE MASO! Protože obsahuje:

jedinečný kreatin důležitý pro energetickou činnost mozku
nepostradatelný vitamín B12, železo a zinek pro organismus
bohatý zdroj plnohodnotných bílkovin

Příprava panenky

Z vepřové panenky udělejte roládu
Celou panenku očistěte od blan a naporcujte na 3 kusy. Masa podélně nařízněte, ne úplně do konce a rozevřete je jako motýlí křídla. Pak je rozřízněte ještě jednou, aby vznikl plát.

Příprava panenky

Pláty panenek okořeňte steakovým kořením. Přidejte plátky pršutu a nastrouhejte na ně parmezán. Přes šířku dejte sušená rajčata. Roládky zabalte a omotejte snídaňovou slaninou.

Příprava panenky

Panenku připravte v grilu na dřevěné uhlí nebo plyn. Gril roztopte na 150 °C. ​Do rozžhaveného dřevěného uhlí nebo pelet přidejte pár špalíků ovocného dřeva nebo pelet na zauzení. Grilujte nepřímou metodou. Maso není v přímém kontaktu s ohněm. Masové roládky vložte do grilu a nechte je v něm asi hodinu dělat do cílové teploty 62 °C.

Grilování panenky

TIP pipMastera: 
K zaručenému výsledku vám pomůže teplotní sonda nebo teploměr. Alternativně ugrilujte roládku do 55 °C, pak přendejte do přímé zóny a opečte slaninu. Teplota uvnitř masa by neměla přesáhnout 62 °C.

Po vyndání z grilu nechte 5 min. odpočinout 

Suroviny na vepřovou panenku

1 ks vepřové panenky
6 sušených rajčat
100 g parmezán
6 plátků pršutu
snídaňová slanina
steakové koření – směs: 
sůl, hrubě mletý pepř, granulovaný česnek, bylinky

Grilovaná panenka