Bůček z grilu

špikovaný česnekem a feferonkami
Ničím nenahradíš

Patří k nejšťavnatějším a nejchutnějším masům na světě. Bůček si zamiloval i pipMaster a prohlašuje o něm, že ho ničím nejde nahradit. Obzvláště ten z grilu, špikovaný česnekem a feferonkami, který skvěle chutná s pivem jak za tepla, tak za studena a jeho přípravu zvládne úplně každý.

Maso patří do grilu

Oslavte český svátek masa

19.-21.5.2023
Bůček

Nejšťavnatější a nejchutnější maso

Najdete ho snad ve všech světových kuchyních a jeho konzumace je požitek. Pro svůj tuk, který je nositelem chuti, je nenahraditelný. Střídmá konzumace vám zcela určitě neuškodí. Naopak, bůček je plný bílkovin a vitamínů, zejména skupiny B a nejvíce B1, který je důležitý pro správnou funkci vašeho metabolismu. Nebojte se proto bůčku, čas od času vám prospěje!

Pro udržení zdravého životního stylu JEZTE MASO! Protože obsahuje:

jedinečný kreatin důležitý pro energetickou činnost mozku
nepostradatelný vitamín B12, železo a zinek pro organismus
bohatý zdroj plnohodnotných bílkovin

Špikování bůčku

JEDNODUCHÁ PŘÍPRAVA BŮČKU
Z bůčku sundejte kůži a špikovacím nožem do něj udělejte vpichy. Do nich vpravte stroužky česneku a kulaté feferonky.

Špikování bůčku

TIP pipMastera: 
Čím více česneku a feferonek dokážete do bůčku vpravit, tím bude chutnější. Pro hezčí mozaiku na řezu dávejte střídavě česnek a feferonku.

Kořenění bůčku

Maso okořeňte BBQ kořením ze všech stran a pak vložte alespoň na 1 hod. do lednice.
  
TIP pipMastera: 
Pro kořenění použijte plechovou misku s mřížkou. Koření udržíte v misce a maso lépe okořeníte ze všech stran.

grilování bůčku

Bůček připravte v grilu na dřevěné uhlí nebo plyn. Gril roztopte na 150 °C. ​Do rozžhaveného dřevěného uhlí nebo pelet přidejte pár špalíků ovocného dřeva nebo pelet na zauzení. Grilujte nepřímou metodou. Maso není v přímém kontaktu s ohněm. Bůček vložte do grilu a nechte ho dělat asi 2 hodiny do teploty 90 °C uvnitř masa.

TIP pipMastera: 
Pro extra zauzení bůčku grilujete při teplotě 120 asi 3 hodiny. K zaručeně úspěšnému výsledku vám pomůže teplotní sonda nebo teploměr.
Vyndejte z grilu a nechte ještě 15 min. odpočinout v termoboxu nebo pod pokličkou.
Nakrájejte na 5 mm plátky.

Suroviny na špikovaný bůček

1 kg bůčku bez kosti, sterilizované kulaté feferonky
10 stroužků česneku, BBQ směs koření: 
mletý cayenský pepř, hrubá mořská sůl, granulovaná cibule a česnek, mletá sladká a pálivá paprika, třtinový cukr, mletý pepř

Grilovaný bůček